Yuyo Farm. Week 3
Note: For our English speaking friends the text in english at the bottom of this page and you can leave a comment.
Note: Helemaal onderaan de pagina kun je een reactie achterlaten.
Derde week Yuyo 14 juli – 20 juli / third week Yuyo July 14 - July 20
Het is alweer de 3e week bij Yuyo, time flies, nog een week en dan trekken we verder. Even iets over het reilen en zeilen op de finca oftewel het landgoed. Het streven is dat Yuyo zelf voorzienend is, met als uiteindelijk doel: drinkwater, compost van eigen compost toilet, voedsel van het terrein en opbrengsten via verkoop. Een goede eerste stap is regenwater opvangen. Dit wordt gedaan in grote plastic tanks van respectievelijk 3 x 2500, 2100 en 2 x 5000 liter samen 19.600 liter. Een persoon verbruikt hier 90 liter per dag. Met dit water douchen we en doen we de afwas. Dagelijks nemen we dus een koude douche. Geen straf in dit klimaat. De volgende stap is het water opvangen en via een filter systeem zuiver water bereiden. Zover is het nog niet, nu wordt drinkwater gekocht in 5 liter tankjes.
Volgende week gaan we met Stefan, de eigenaar, in een boom klimmen. Ter voorbereiding leerden we verschillende knopen maken zoals de mastknoop, de vlinder en nog een waarvan we de naam vergeten zijn. Onder het motto safety first leren we hoe je veilig de boom in en uit kunt. Handig om hoge takken weg te halen.
We kappen een flink veld katuk. Daarna werden de blaadjes geplukt, gedroogd in de droogoven en tot poeder gemalen. Het heeft een beetje een kaas smaak, voor de veganist een fijne afwisseling en de trots van Yule.
Vorige week kwam er nog een vrijwilliger helpen. Een jonge man van 34 jaar uit Costa Rica, Nala genaamd. Hij is bekend op de farm en is vooral aan de slag gegaan met oogsten. Van hem leren we hoe je sap uit een pipa kunt krijgen. De Pipa noot is groen en het kokoswater is geschikt om te drinken. de gele kokosnoot kun je ook het vruchtvlees gebruiken voor kokosmelk en kokosrasp.
Ons wekelijkse uitstapje is deze keer op zondag naar een cacao boerderij waar op traditionele wijze cacao wordt bereid. Nala werpt zich op als onze gids en vertaler. Omdat Nala een tour heeft gedaan met Franse toeristen is hij al in de buurt van de Cacao Farm. Dus we spreken af hem te ontmoeten in BriBri, een busrit van 20 minuten landinwaarts vanaf Puerto Viejo.
We krijgen een rondleiding van een speelse vrolijke man. Hij begint zijn verhaal met het noemen van zijn naam en dat Bri Bri haar eigen taal heeft. Dat staat nergens geschreven en wordt doorgegeven van generatie op generatie. We leren bijvoorbeeld dat "mia mia" gracias betekent.
Hij laat een aantal planten zien met hun eigenaardigheden en haalt grapjes met ons uit. Hij vraagt Gab om haar hand op een boomstam te leggen waarna hij die langzaam omhoog verplaatst. Daar zit een reptielenkop tussen het groen..... Gelukkig is die nep en hij heeft de grootste lol.
Met de inhoud van een rode vrucht kunnen we onze lippen stiften. Er hangt een spiegel in de boom om te kijken of het goed gaat. Hij snijdt een stukje kurkuma af en smeert het op onze nagels, die er daarna geel uitzien. Van een draderig blad worden hangmatten geknoopt. Van een plant met grote bladeren is een hut gebouwd. Van origine is dit de gemeenschappelijke shamanen hut waar mensen samen komen. In de hut ligt hout, er moet constant worden gerookt, zodat het dak goed blijft.
Het hele traditionele proces van cacao maken gaat op natuurlijke wijze met alleen maar natuurlijke middelen. Een heel schoon proces, waar wij van smullen.
Cacao bonen groeien aan de boom. We zien verschillende maten. Als de cacao bonen worden geoogst worden ze eerst twee weken gefermenteerd in zakken en daarna te drogen gelegd in de zon. Daarna gaan ze in een pan op het vuur zonder olie. Flink roeren zodat elke boon wordt geroosterd. Het hele cacao ritueel is een heilig proces wat in principe door vrouwen wordt uitgevoerd. Wij roeren ook in de pan. Als ze beginnen te knapperen kunnen ze van het vuur af en worden ze klein gevijzeld met een enorme steen. Daarna worden de stukjes cacao door een maler gehaald. Op dat moment is het cacao pasta. Wij worden uitgenodigd de pasta te drinken met water, puur natuur en rauw. Heerlijk. Eventueel kun je suiker en melkpoeder toevoegen. Ook heel lekker.
Wat leuk is om te weten dat het gebied Talamanca, waar BriBri deel van uitmaakt een uniek stukje Costa Rica is. De streek is beschermd dus het land kan niet worden opgekocht door rijke mensen. Er mogen geen hotels worden gebouwd om toeristen te trekken. Dit maakt dat de energie licht en open aan voelt.
We krijgen een lunch aangeboden in een blad, volledige recycling. Dat smaakt voortreffelijk. Geen mes of vork, gewoon lekker met je vingers smullen.
We hebben een buitengewoon leerzame en gezellige dag gehad.
Yuyo's Third Week July 14 - July 20
It's already the third week at Yuyo's, time flies! One more week and then we'll move on. A little about the ins and outs of the finca or estate. The goal for Yuyo is to be self-sufficient. The ultimate goal is to create drinking water, compost from the compost toilet, food from the land and income from sales. A good first step is collecting rainwater. This is done in large plastic tanks of 3 x 2500, 2100, and 2 x 5000 liters, totaling 19,600 liters. A person here uses 90 liters per day. We use this water for showering and washing dishes. We are taking a cold water shower every day.That's fine in this climate. The wish is to prepare pure water through a filtration system. They're not quite there yet; currently, drinking water is purchased in 5-liter tanks.
Next week we're going to climb a tree with Stefan, the owner. In preparation, we learned several knots, such as the mast knot, the butterfly knot and another one whose name we've forgotten. With safety first in mind, we are learning to enter and exit a tree safely. This is useful for removing high branches.
Meanwhile, working on the land is becoming clear to us. After our morning meeting at 7:30 a.m. we start by cleaning part of the house and then work on the land. We regularly clear a section of land with the machete, after which it can be mowed. Other chores include weeding the ground around the malangas (a type of sweet potato), gathering wood and processing fallen banana trees into smaller pieces. All the greenery is reused, chopped up and serves as food for the land, making the soil more fertile. The piled deadwood also eventually becomes compost.
We've learned that short breaks are important in this hot sun. Listening to our bodies is more important than slaving away to stay on schedule. During our longer break at 10:30 we usually prepare a smoothie made entirely from fruit.
We cut down a large field of katuk. Then the leaves were picked, dried in the dehydrator and ground into powder. It has a slightly cheesy flavor, a nice change for vegans and the pride of Yule.
Last week, another volunteer came to help. A 34-year-old man from Costa Rica named Nala. He's well-known on the farm and has focused on harvesting. From him we learned how to extract sap from a pipa. The pipa nut is green and the coconut water is safe to drink. The flesh of the yellow coconut can also be used for coconut milk and desiccated coconut.
It's great that Nala is here. He has temporarily taken over Stefan's place and is giving us Spanish lessons. That's his job, too. Right now, we're focusing on introducing ourselves and striking up a few short conversations.
Our weekly excursion this Sunday is to a cacao farm where cacao is prepared using traditional methods. Nala volunteers to be our guide and translator. Because Nala has been on a tour with French tourists, he's already near the cacao farm. So we arrange to meet him in BriBri, a 20-minute bus ride inland from Puerto Viejo.
A playful, cheerful man gives us a tour. He begins his story by mentioning his name and that BriBri has its own language. This isn't written anywhere and is passed down from generation to generation. We learn, for example, that "mia mia" means gracias.
He shows us several plants and their peculiarities and plays jokes on us. He asks Gab to place her hand on a tree trunk, after which he slowly moves it upward. There's a reptile head among the greenery... Luckily, it's fake, and he has a blast.
We use the insides of a red fruit to apply lipstick. There's a mirror in the tree to check if it's working properly. He cuts a piece of turmeric and smears it on our nails, which then turn yellow. Hammocks are tied from a stringy leaf. A hut has been built from a plant with large leaves. This was originally the communal shaman's hut where people gathered. The hut is stocked with wood, and constantly smoking is required to keep the roof in good condition.
The entire traditional cacao-making process is being done by only using natural resources. A very clean process, which we thoroughly enjoy.
Cacao beans grow on trees. We see different sizes. When the cacao beans are harvested, they are first fermented in bags for two weeks and then laid out to dry in the sun. Then they are placed in a pan on the stove without oil. Stir vigorously to roast each bean. The entire cacao ritual is a sacred process performed primarily by women. We stir the pan too. When they start to crackle, they can be removed from the heat and crushed with a large stone. Then the cacao pieces are removed by a grinder. At that point, it becomes cacao paste. We are invited to drink the paste with water, pure and raw. Delicious. You can add sugar and milk powder if you like. Also very tasty.
It's interesting to know that the Talamanca region, where BriBri is situated, is a unique part of Costa Rica. The region is protected, so the land cannot be bought by wealthy people. Hotels are not allowed to be built to attract tourists. This makes the energy feel light and open.
We were served lunch in a leaf, completely recycled. It tasted delicious. No fork, just enjoy it with our fingers.
We had an exceptionally informative and enjoyable day.